2010/04/16

Natali Karppinen interview

HIM drummer Gas and his wife NataliSomeone at heartagram board found this interview with Gas's wife Natali, from Croatian paper Novi Tjednik. I did my best to translate it into English and Slovak.

Niekto na fóre heartagramu našiel tento rozhovor s manželkou Gasa, Natali, z chorvátskych novín
Novi Tjednik. Slovenský preklad nižšie pod anglickým.

Natali Karppinen, before Paic, a 22 year old, with origin from Šibenik, has lived for almost three years in Helsinki, Finland. Recently married Mika Karppinen, the drummer of the popular HIM and bore him a beautiful girl Lara Natal. This beauty reveals why she decided to move after high school to the other side of the world, and what are her plans for life.

Why did you decided to go live and work in Finland, while your classmates continued their studies in Croatia?
In early 2006 I was there the first time for a week. Instead of spending money for the dance party parents paid my flight-ticket to Helsinki. Although I have already passed examinations for Philosophical Faculty, I had strong desire to experience something new, to change the place, the decision to move came spontaneously.

What were the first days in the new country? How have you adapted?
The beginnings were not easy ... It was not easy to leave family and friends, but my heart was already decided... first problem was to start working cause for foreigners it is difficult to find work in Finland. Almost everywhere is required a knowledge of Finnish language.

If you compare Finland and Croatia, what's the difference?
Finland compared to Croatia is far more developed; the living standard is higher. Finns are investing much in education, health, sports, music ... they are quite strict and serious. Croats are more relaxed and open. Although both countries are beautiful, for me, Croatia is the most beautiful country in the world. Sometimes, people in Croatia are not aware that they are surrounded by beauty.

Your husband Mike visited last year Šibenik. Was that the last time?
Mike is thrilled by Croatia. He loves the cuisine of Dalmatia, the Old Town and cobbled streets. He learns a little Croatian language, which is extremely interesting.

How do you feel in the role of mother, so far from grandmother’s help? Does your husband help with child care?
Four and a half months ago, I became a mom and my whole life turned upside down, but mainly in a positive way. My husband helps as a parent, but Lara is still too small, so it is still mainly my job. I do not have help from grandmother, but with nannies and friends I can find at least five minutes a day for myself.

What is the life of the man's wife in the music business? Is the image of stars like untouchable people true, or are they accessible?
HIM are in an intense process of creating and rehearsing songs for new album. Mike and the other band members are simple people. They are not acting like big stars that have sold millions of albums and traveled over the world, they are living a normal life. I traveled with Mike to some festivals and concerts; I met many famous people from the world of music. But all are nice people, just quite careful with whom they socialize.

Can you mention some?
One of the most pleasant experiences was meeting Tommi Iommy of the legendary band Black Sabbath. He is a real gentleman and very intelligent person. In principle, all true big stars are actually very simple and pleasant people.

And finally, something about your expectations and future plans.
Currently it is finish course of the Finnish language; I plan to focus for exam at University of Helsinki. I am not yet decided between management and the study of foreign languages. In addition, I’m very interested in a photography and dance, and as soon as Lara grows up a little I intend to work on it, but more as a hobby.

Natali Karppinen, za slobodna Paic, 22 ročná pôvodom z Šibensku, žije už takmer tri roky v Helsinkách vo Fínsku. Nedávno sa vydala za Mika Karppinen, bubeníka populárnej skupiny HIM a porodila mu krásne dievčatko Lara Natal. Táto kráska odhaľuje, prečo sa po strednej škole rozhodla odsťahovať na druhý koniec sveta, a aké sú jej plány pre život.

Prečo si sa rozhodla ísť žiť a pracovať do Fínska, zatiaľ čo tvoji spolužiaci pokračovali v štúdiu v Chorvátsku?
Začiatkom roka 2006 som tam bola prvý krát na týždeň. Namiesto peňazí na tanečnú slávnosť mi rodičia zaplatili letenku do Helsínk. Hoci ma už prijali na Filozofickú fakultu, zatúžila som po niečom novom, po zmene prostredia a to rozhodnutie prišlo spontánne.

Aké boli prvé dni v novom prostredí? Ako si sa prispôsobila?
Začiatky neboli jednoduché... nebolo ľahké opustiť rodinu a priateľov, ale moje srdce bolo rozhodnuté....prvý problém bol nájsť si prácu a začať pracovať pretože pre cudzinca to vo Fínsku nie je ľahké. Takmer všade vyžadujú znalosť fínskeho jazyka.

Ak môžeš porovnať Fínsko a Chorvátsko, v čom sa líšia?
Fínsko je oproti Chorvátsku ďaleko viac rozvinuté, životná úroveň je vyššia. Fíni veľa investujú do školstva, zdravotníctva, športu, hudby... sú na seba prísnz a vážny. Chorváti sú viac uvoľnení a otvorení. Hoci obe krajiny sú krásne, pre mňa je Chorvátsko najkrajšia krajina na svete. Niekedy však ľudia v Chorvátsku sú si sami nie vedomí, že sú obklopení krásou.

Tvoj manžel Mika bol minulý rok navštíviť Šibenik. Bolo to posledný krát?
Mika je z Chorvátska nadšený. Miluje kuchyňu Dalmácie, staré mesto a dláždené ulice. Trocha sa učí chorvátsky jazyk, čo je nesmierne zaujímavé.

Ako si ti darí v úlohe matky, keďže si ďaleko od babičky, ktorá mladým matkám spočiatku vypomáha? Pomáha manžel so starostlivosťou o dieťa?
Pred štyri a pol mesiacom som sa stala mamou a celý môj život sa obrátil hore nohami, avšak hlavne v pozitívnom zmysle slova. Manžel pomáha ako rodič, no Lara je ešte príliš malá, takže stále je to hlavne na mne. Nemám pomoc v babičke, ale pomocou opatrovateľky a priateľov sa mi podarí nájsť si na seba aspoň päť minút denne.

Aký je život manželky muža z hudobného biznisu? Je pravdivá predstava, že sú to nedotknuteľní ľudia, alebo naopak sú prístupní?
V súčasnej dobe HIM intenzívne pracujú na tvorbe a skúšaní skladieb pre nový album. Mika a aj ostatní členovia kapely sú jednoduchí ľudia. Nesprávajú sa ako veľké hviezdy, ktoré predali milióny albumov a precestovali celý svet, žijú normálny život. Bola som s Mike na niektorých festivaloch a koncertoch, stretla som sa s mnohými slávnymi ľuďmi zo sveta hudby. No všetko sú to milí ľudia, len opatrní s kým trávia čas.

Môžeš nejakých spomenúť?
Z najpríjemnejších zážitkov je stretnutie s Tommi Iommy z legendárnej skupiny Black Sabbath. Je skutočným gentlemanom a veľmi inteligentný človek. V zásade všetky skutočné veľké hviezdy sú veľmi jednoduchí a príjemní ľudia.

A teraz niečo o tvojich očakávaniach a plánoch do budúcnosti.
V súčasnej dobe je to dokončenie kurzu fínskeho jazyka, mám v pláne sústrediť sa na prijímacie skúšky na univerzitu v Helsinkách. Nie som ešte rozhodnutá medzi manažmentom a štúdiom cudzích jazykov. Okrem toho sa zaujímam a fotografovanie a tanec, a ako náhle Lara podrastie, mám v úmysle sa tomu venovať ako koníčku.

Source/zdroj: Novi Tjednik
Photo: taken from Novi Tjednik

1 comment:

oct3174 said...

Awww..what a beautiful family! Lara looks like her daddy..minus the facial hair and many pounds..they could be twins!