2010/05/14

HIM producer Hiili Hiilesmaa interview

Ville Valo photo by Kelly KrawfordNot directly interview with HIM member, but some stuff are interesting to see it also from another point of view, at least for me. This interview made The Heartagram Path, Italian Street team.
The whole article in English you can find here, I translated only part related to HIM :)

Nie priamo rozhovor s členom HIM, ale niektoré vecí je zaujímavé vidieť aj z iného pohľadu, prinajmenśom pre mňa. Tento rozhovor spravil taliansky Street Team, The Heartagram Path.
Celý článok v angličtine nájdete tu, preložila som len časť týkajúcu sa HIM :)


Stretol si sa s Ville v roku 1993 keď hral na bassách s Donits- Osmo Experience. Vaše dlho trvajúce priateľstvo viedlo k produkcii prvého HIM EP 666 Ways to love: Prologue, nahraného v centre mladých na Munkkiniemi len za päť dní. Aké boli tvoje dojmy z mladého Ville? Myslel si si žeby HIM mohli dosiahnuť medzinárodný úspech na ktorom pracovali?
Áno, už vtedy mal dve hlavné veci, ktoré hrajú kľúčovú roľu v úspechu HIM: jasne vedel čo chce a už tedy mal svoj charakteristický hlas a charakter.

V roku 1997 HIM vydali ich prvý album Greatest Love Songs Vol. 666, nahraný na Munkkiniemi v centre mladých a Jokela a zmixovaný za menej ako týždeň. Dá sa povedať, že si pomohol nájsť kapele ich štýl?
Hudobne mali svoj štýl už keď začali. Dať dokopy zvuk v štúdiu bola moja úloha. Po ránach si dával Ville tetovať ruku a večer sme nahrávali.

Skok dopredu. V snahe zachrániť centrum mladých na Munkkiniemi, kde začínalo veľa umelcov, niekoľkí členovia známych kapiel sa dali dokopy a nahrali coververziu Rock'n'roll High School od Ramones, v októbri 2008. Zúčastnil si sa tohto projektu? Ak áno, akým spôsobom? Ak máš informácie, uspeli?
Áno, uspeli. Bol som oslovený, ale myslím, že som v tom čase cestoval alebo niečo.

V roku 2003 si produkoval album pomenovaný po termíne, ktorým Ville popísal ich hudobný štýl, a to Love Metal. Album obsahuje skladby ako The funeral of hearts, The Sacrament a Buried alive by love, milované fanúšikmi. Aký bol prístup kapely k tomuto albumu, keďže sa už stretli s úspechom?
Hviezdy boli v dobrom postavení a uspeli sme s vytvorením veľmi veľkého albumu. Je toľko veľa vecí ktoré musia perfektne spolupracovať keď vytvárate istý "recept".

Šiesty štúdiový album, Venus Doom je horký a pochmúrny návrat ku koreňom. Je to umelecké dielo zvuku a textov zlúčené v poetickosti hudby. Kam radíš tento album v HIM diskografii?
Myslím si že je skvelé a odvážne že chceli spraviť tak nekomerčný album po veľkom úspechu s Dark Light. To potvrdzuje, že sa zaujímajú o hudbu nie len o maximalizovanie úspechu.

HIM albumy opisujú cestu rôznymi žánrami, so spoločným menovateľom. Podľa tvojho názoru, ktorý album je najviac reprezentatívny esencie love metalu?
Myslím že Love Metal :)

Heartagram popisuje dualizmus podstatu HIM filozofie. Aj napriek tomu že bol vytvorený Villem, keď bol veľmi mladý, nesie v sebe význam a niekedy predbieha slávu kapely. Podľa tvojho názoru, ako veľmi je tento symbol pre HIM dôležitý?
Samozrejme je dôležitý. Je to ako M pre Mc Donald.

Posledná otázka ohľadne HIM, čo si myslíš o ich poslednom albume Screamworks: Love in Theory and Practice?
Myslím, že je to zas raz krok k niečomu novému, čo je veľmi dôležité pre kapely a ich dlhú kariéru. Pred rokom sme spravili dvojtýždňové stretnutie pre nahranie demá a je sranda porovnávať ich s konečným výsledkom.

Vedľajší projekt Daniel Lioneye bol spustený počas nahrávacieho procesu Deep Shadows and Brilliant Highlights, s Linde, Ville a Mige. Kde sa vzala táto spolupráca?
Musíš sa spýtať Linde, ale oni všetci majú niekoľko hudobných úchyliek....

V apríli 2010 Daniel Lioneye vydáva nový album, ktorý ako Linde povedal reprezentuje ventil ťažkého času jeho života. Ville a Mige sa nespolupodieľali na tejto práci, ale Mige pomohol Linde s textami. Ville bol nahradený Boltonom. Ty si producent a zmixoval si album. Zdá sa odlišný od predchádzajúceho. Čo môžeme očakávať?
Ako som povedal, každý z nich má nejaké hudobné úchylky, ale myslím, že Linde je v tom najhorší...

Source/zdroj: The Path
Photo: © Kelly Crawford

No comments: